Vegan σάντουιτς με αβοκάντο, πέστο, ρεβίθια & σος από Μακεδονικό Ταχίνι
Ένα σάντουιτς διαφορετικό από τα συνηθισμένα, με υπέροχο βουτυρένιο αβοκάντο, σοταρισμένα ρεβίθια και νόστιμη σος από Μακεδονικό Ταχίνι, λεμόνι και πετιμέζι! Μαζί με ένα εύκολο πέστο μαϊντανού, έχουμε ένα γευστικό και πολύ χορταστικό σνακ για όλες τις ώρες!
Θα χρειαστείς:
Για το vegan πέστο μαϊντανού
- 100 γρ. μαϊντανό, φύλλα και λεπτά κοτσάνια μόνο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. Μακεδονικό Ταχίνι
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού, φρεσκοστυμμένο
- 1 κ.σ. διατροφική μαγιά σε νιφάδες (στα καταστήματα με βιολογικά)
- ¼ κ.γ. αλάτι
- 1/8 κ.γ. λεμονοπίπερο
Για τα ρεβίθια
- 100 γρ. ρεβίθια βρασμένα (βάρος μετά το βράσιμο)
- 1/8 κ.γ. αλάτι
- 1/8 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 1 κ.γ. ελαιόλαδο
Για τη σος με ταχίνι και πετιμέζι
- 2 κ.σ. Μακεδονικό Ταχίνι
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού, φρεσκοστυμμένο
- 1 κ.γ. πετιμέζι
- ½ κ.γ. τσάιβς ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
- 1/8 κ.γ. αλάτι
- 1/8 κ.γ. λεμονοπίπερο
Για τα σάντουιτς
- ½ – 1 αβοκάντο ώριμο, κομμένο σε φετούλες
- 4 φέτες ψωμί του τοστ, πολύσπορο
- πράσινη σαλάτα, προαιρετικά
Οδηγίες Εκτέλεσης
- Για να φτιάξουμε το πέστο μαϊντανού: Χτυπάμε στο μούλτι τον μαϊντανό με το ελαιόλαδο και το Μακεδονικό Ταχίνι (λογικά θα χρειαστεί να το κάνουμε σε δόσεις ανάλογα με το μέγεθος του δοχείου σας). Προσθέτουμε το λεμόνι, τη μαγιά, το αλάτι και το λεμονοπίπερο και χτυπάμε για να ομογενοποιηθούν. Μεταφέρουμε το πέστο σε βαζάκι και το φυλάμε στο ψυγείο. Θα χρειαστούμε 4 κουταλιές της σούπας για τα σάντουιτς μας.
- Για τα ρεβίθια με σος από ταχίνι: Πασπαλίζουμε τα ρεβίθια με το αλάτι και την πάπρικα και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 3-5 λεπτά, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Τα αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μπολάκι, χτυπάμε με πιρούνι το Μακεδονικό Ταχίνι, τον χυμό λεμονιού, το πετιμέζι, τα τσάιβς και το αλατοπίπερο. Προσθέτουμε περίπου τα 2/3 από τα ρεβίθια, κρατώντας μερικά στην άκρη για γαρνιτούρα. Ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθούν καλά με τη σος. Αν θέλουμε, μπορούμε να τα σπάσουμε λίγο με το πιρούνι.
- Για να φτιάξουμε τα σάντουιτς: Απλώνουμε δυο κουταλιές της σούπας πέστο μαϊντανού σε μια φέτα ψωμί. Πάνω στο πέστο, τοποθετούμε φετούλες αβοκάντο (περίπου 1/4 του αβοκάντο). Στην άλλη φέτα απλώνουμε λίγη σαλάτα -αν τη χρησιμοποιούμε- και το μισό μείγμα με τα ρεβίθια. Ενώνουμε τις φέτες και επαναλαμβάνουμε με το δεύτερο σάντουιτς.
Tips
- Αν θέλουμε να απαλύνουμε τη γεύση των δυο σάντουιτς, μπορούμε να βάλουμε ένα ολόκληρο αβοκάντο αντί για μισό. Θα κόψουμε το μισό σε φετούλες και το άλλο μισό θα το προσθέσουμε στο μείγμα με τα ρεβίθια, λιώνοντάς το με ένα πιρούνι.