Γεμιστό καλαμάρι με πλιγούρι λαχανικών και Μακεδονικό Ταχίνι
Μια υγιεινή, νηστίσιμη συνταγή με καλοκαιρινή “αύρα”!
Ένα πεντανόστιμο πιάτο, που μπορεί να σερβιριστεί είτε ως κυρίως ή ως ένας πολύ ωραίος μεζές για την παρέα!
Θα χρειαστείς:
- 2 καλαμάρια
- 250 γρ. πλιγούρι
- 1 καρότο ψιλοκομμένο
- 1 κολοκύθι ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 φινόκιο ψιλοκομμένο
- μάραθο
- αλάτι, πιπέρι
- 5ml ούζο
- 1 κ.γ. σκορδόλαδο
- 2 κ.σ. Μακεδονικό Ταχίνι Κλασσικό
Αφήνεις από το βράδυ το πλιγούρι μέσα σε νερό για να μαλακώσει καλά και το σουρώνεις πριν το δουλέψεις.
Καθαρίζεις καλά τα καλαμάρια, αφαιρώντας τα πτερύγια, τη μεμβράνη και το εσωτερικό τους κόκαλο.
Σε ένα τηγάνι, προσθέτεις λίγο ηλιέλαιο και σε δυνατή φωτιά, σωτάρεις για λίγα λεπτά τα λαχανικά, σβήνοντας με ούζο.
Αποσύρεις από τη φωτιά και μόλις κρυώσουν, ανακατεύεις τα λαχανικά με το πλιγούρι, το οποίο έχεις προηγουμένως σουρώσει πολύ καλά από το νερό.
Έπειτα, προσθέτεις το Μακεδονικό Ταχίνι Κλασσικό, το μάραθο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύεις καλά.
Γεμίζεις τα καλαμάρια με το πλιγούρι και προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Τοποθετείς ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά με λίγο ηλιέλαιο και τηγανίζεις τα καλαμάρια (όχι περισσότερο από 2 λεπτά) για να τα θωρακίσεις, δηλαδή να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
Στη συνέχεια, τα τοποθετείς σε ένα ταψί, τα χαράσσεις λίγο στο πάνω μέρος και τα ψήνεις στο φούρνο για 5 λεπτά.