Πατατοκροκέτες φούρνου με Μακεδονικό Ταχίνι, γεμιστές με τυρί

Τραγανές πατατοκροκέτες, ψημένες στο φούρνο και όχι τηγανητές, πλούσιες σε μυρωδικά και με φυτικό τυρί που λιώνει στο κέντρο. Μια απολαυστική, θρεπτική συνταγή με Μακεδονικό Ταχίνι, ιδανική για την περίοδο της Σαρακοστής αλλά και για όλο τον υπόλοιπο χρόνο που θες να απολαύσεις μια νόστιμη και υγιεινή λιχουδιά!

Θα χρειαστείς:

Για τις πατατοκροκέτες

  • 500 γρ. πατάτα, καθαρισμένη
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
  • 1 μικρό ματσάκι άνηθο
  • 1 κ.σ. λιναρόσπορο
  • 3 κ.σ. χλιαρό νερό
  • 80 γρ. αλεύρι καλαμποκιού
  • 50 γρ. Μακεδονικό Ταχίνι
  • ½ κ.γ. πάπρικα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 100 γρ. φυτικό τυρί

Για το πανάρισμα

Οδηγίες Εκτέλεσης

  • Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια.
  • Τις βάζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό και τις βράζουμε. Εναλλακτικά, τις ψήνουμε για να έχουν λιγότερη υγρασία και να είναι πιο σφιχτές οι πατατοκροκέτες.
  • Σε ένα μπολ, βάζουμε το λιναρόσπορο με το νερό και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά.
  • Σε ένα τηγάνι, σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο σε ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και σοτάρουμε περίπου 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ωραίο χρώμα.
  • Μεταφέρουμε τη βρασμένη πατάτα σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε το σοταρισμένο κρεμμύδι, το Μακεδονικό Ταχίνι, τον μαϊντανό, τον άνηθο και το μείγμα λιναρόσπορου με νερό.
  • Ανακατεύουμε καλά.
  • Προσθέτουμε και το καλαμποκάλευρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  • Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 3 ώρες, για να σφίξει.
  • Κόβουμε το τυρί σε 12 μικρά κομμάτια.

Ετοιμάζουμε τα υλικά για το πανάρισμα

  • Σε ένα μπολ, χτυπάμε το Μακεδονικό Ταχίνι με το ρόφημα σόγιας και σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε τη φρυγανιά.
  • Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο.
  • Πλάθουμε μια-μια τις πατατοκροκέτες βάζοντας στο κέντρο το τυρί.
  • Περνάμε κάθε πατατοκροκέτα πρώτα από το υγρό μείγμα, μετά από τη φρυγανιά και επαναλαμβάνουμε, περνώντας ξανά από το υγρό μείγμα και ξανά από τη φρυγανιά.
  • Τοποθετούμε τις πατατοκροκέτες σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 – 25 λεπτά.

Tips

  • Μπορούμε να ψήσουμε ή να βράσουμε τις πατάτες. Εάν επιλέξουμε το ψήσιμο, το μείγμα θα έχει λιγότερη υγρασία και θα χρειαστεί να μειώσουμε το καλαμποκάλευρο στο μισό.
  • Η πατάτα θέλει πάντα αρκετό αλάτι για να νοστιμέψει. Δοκιμάζουμε το μείγμα πριν αρχίσουμε να πλάθουμε τις πατατοκροκέτες.
  • Σερβίρουμε πάντα με λίγο στυμμένο χυμό λεμονιού.

Καλή απόλαυση!

Τη συνταγή επιμελήθηκε ο food blogger Γαβριήλ Νικολαΐδης (Cool Artisan).