Νηστίσιμες γεμιστές μελιτζάνες με κουσκούς και Μακεδονικό Ταχίνι

Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε αυτή τη νοστιμότατη συνταγή με ανατολίτικο «άρωμα»! Αν και νηστίσιμη, είναι πλούσια σε γεύσεις χάρη στο πλήθος των λαχανικών, αλλά και στο Μακεδονικό Ταχίνι που της δίνει επιπλέον γευστική ένταση και θρεπτική αξία.

Θα χρειαστείς:

  • 100 γρ. κουσκούς
  • 200 γρ. νερό
  • 2 μελιτζάνες φλάσκες
  • 2 μικρά κολοκύθια
  • 1 μικρό καρότο
  • 2 κ.σ. καλαμπόκι
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 10 ντοματίνια
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 ½ κ.σ. Μακεδονικό Ταχίνι
  • ¼ κ.γ. κύμινο
  • ½ κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • μαϊντανός, θυμάρι
  • αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα

Οδηγίες εκτέλεσης

  • Κόβουμε κάθετα στη μέση τις μελιτζάνες, χαράσσουμε εσωτερικά και αφαιρούμε τη σάρκα, αφήνοντας μόνο λίγη ώστε να κρατήσουν τη φόρμα τους.
  • Ψιλοκόβουμε το εσωτερικό της μελιτζάνας και το κρατάμε σε ένα μπολ.
  • Αλατοπιπερώνουμε τις “βαρκούλες” μελιτζάνας και λαδώνουμε εσωτερικά και εξωτερικά.
  • Ψήνουμε στους 180°C για 30 λεπτά.

Για το κουσκούς

  • Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι 150 γραμμάρια νερό και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα το κουσκούς, το αφαιρούμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με καπάκι.
  • Μόλις το κουσκούς απορροφήσει το νερό, είναι έτοιμο. Όταν κρυώσει, το διαχωρίζουμε με ένα πιρούνι για να μην κάνει σβώλους.

Για τη γέμιση

  • Κόβουμε σε καρεδάκι (τετραγωνάκια) τα κολοκύθια, το κρεμμύδι και την πιπεριά. Τρίβουμε το καρότο στον τρίφτη.
  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και ξεκινάμε σοτάροντας το κρεμμύδι για 2 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε την ψιλοκομμένη μελιτζάνα και σοτάρουμε (θα χρειαστεί λίγο έξτρα ελαιόλαδο) για 2 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, ψιλοκομμένο σκόρδο, το καρότο, τις πιπεριές, το καλαμπόκι και συνεχίζουμε να σοτλαρουμε μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 5 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τα ντοματίνια που έχουμε κόψει στη μέση, τα μπαχαρικά, το θυμάρι και το Μακεδονικό Ταχίνι, ανακατεύουμε, προσθέτουμε το κουσκούς και μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας ώστε να ενσωματωθούν τα υλικά.
  • Τέλος, προσθέτουμε μαϊντανό.

Για τη σάλτσα με Μακεδονικό Ταχίνι

  • Βάζουμε το ταχίνι σε ένα μπολ, προσθέτουμε το τριμμένο σκόρδο, 3 κ.τ.σ. νερό και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το λεμόνι, την πάπρικα, το αλάτι και ρίχνουμε και άλλο νερό, αναλόγως πόσο πηχτή ή αραιή θέλουμε τη σάλτσα μας. Προσοχή, να μην παραλείψουμε το νερό, γιατί θα «σφίξει» πολύ.

Καλή απόλαυση!

Τη συνταγή επιμελήθηκε ο chef Πέτρος Συρίγος.