Λιγκουίνι με σάλτσα από ψητό καρότο, Μακεδονικό Ταχίνι και λιαστή ντομάτα
Αγαπημένο πιάτο ζυμαρικών με μια πεντανόστιμη σάλτσα με έντονα αρώματα και ξεχωριστή γεύση!
Για τα ζυμαρικά, θα χρειαστείς:
- 500 γρ. ζυμαρικά λιγκουίνι
- 5 λίτρα νερό
- 10 γρ. αλάτι
Για τη σάλτσα, θα χρειαστείς:
- 500 γρ. καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε μεσαία κομμάτια
- 50 γρ. Μακεδονικό Ταχίνι Κλασσικό
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κρεμμύδι λευκό, κομμένα σε κυβάκια
- 1/2 κ.γ. κουρκουμά
- 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- ½ κ.γ. τοματοπελτέ
- 70ml λευκό κρασί
- 500ml ζωμό λαχανικών
- 100 γρ. λιαστή ντομάτα, ψιλοκομμένη
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Για το γαρνίρισμα, θα χρειαστείς:
- 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
Βράζεις το νερό και προσθέτουμε το αλάτι. Έπειτα, προσθέτεις τα ζυμαρικά και βράζεις σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Ετοιμάζεις τη σάλτσα, στρώνοντας με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψί, στο οποίο προσθέτεις τα καρότα και τα ραντίζεις με ελαιόλαδο.
Ψήνεις στους 180°C στον αέρα για 35-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν εντελώς, τα αφαιρείς από το ταψί και τα μεταφέρεις στον κάδο του μπλέντερ μαζί με το ζωμό λαχανικών.
Χτυπάς καλά για 4-5 λεπτά.
Σε ένα φαρδύ τηγάνι, σοτάρεις σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι με το σκόρδο σε μέτρια φωτιά και σβήνεις με λευκό κρασί. Μόλις καραμελώσει, προσθέτεις το μείγμα από το μπλέντερ, τον κουρκουμά, την πάπρικα, το Μακεδονικό Ταχίνι Κλασσικό και τον πελτέ και ανακατεύεις.
Προσθέτεις, έπειτα, τη λιαστή ντομάτα και αφήνεις τη σάλτσα να σιγοβράσει, μέχρι να δέσει.
Τέλος, προσθέτεις τα ζυμαρικά, ανακατεύεις και σερβίρεις, γαρνίροντας με παρμεζάνα και φρέσκο μαϊντανό.