Χταπόδι στιφάδο με πουρέ κόκκινης φακής και Μακεδονικό Ταχίνι
Μια νηστίσιμη συνταγή που μοσχοβολάει παράδοση!
Για το χταπόδι στιφάδο, θα χρειαστείς:
- 1 κιλό χταπόδι
- 15 κρεμμύδια για στιφάδο (κοκκάρια)
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κ.γ. σκορδόλαδο
- 1 στικ κανέλας
- 2 μπαχάρια
- 2 κ.σ. μέλι
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 50ml ημίγλυκο κρασί
Πλένεις καλά το χταπόδι, το βάζεις σε μια κατσαρόλα και το βράζεις με λίγο ξύδι μέχρι να μαλακώσει. Όταν είναι έτοιμο, το αφαιρείς από τη φωτιά και το αφήνεις να κρυώσει.
Κόβεις το μέρος του κεφαλιού (κουκούλα) και δημιουργείς τέσσερα διπλά πλοκάμια.
Βάζεις μια βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτεις ηλιέλαιο, τα κοκκάρια και το σκορδόλαδο, και ανακατεύεις καλά. Σβήνεις με ημίγλυκο κρασί.
Προσθέτεις τα πλοκάμια του χταποδιού μαζί με την κανέλα, τη δάφνη, το μπαχάρι, το μέλι, τη ντομάτα κονκασέ, αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτεις νερό μέχρι να καλύψει το χταπόδι και μαγειρεύεις σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Για τον πουρέ κόκκινης φακής, θα χρειαστείς:
- 250 γρ. κόκκινες φακές
- 1 καρότο τριμμένο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. σκορδόλαδο
- 50 γρ. ντομάτα πελτέ
- 5ml λευκό κρασί
- 10ml ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. Μακεδονικό Ταχίνι Κλασσικό
- αλάτι
- πιπέρι
Βάζεις ηλιέλαιο σε μια κατσαρόλα πάνω σε δυνατή φωτιά, προσθέτεις το καρότο, το κρεμμύδι και το σκορδόλαδο και σοτάρεις για 1 λεπτό. Προσθέτεις τον πελτέ ντομάτας και σβήνεις με λευκό κρασί.
Προσθέτεις την κόκκινη φακή και νερό τόσο όσο να καλύψει τις φακές, χαμηλώνεις τη θερμοκρασία και αφήνεις να σιγοβράσει, ανακατεύοντας τακτικά για να μην κολλήσει.
Αφαιρείς από τη φωτιά και προσθέτεις αλάτι,πιπέρι και ελαιόλαδο. Ανακατεύεις και πολτοποιείς με το μπίμερ, μέχρι να αποκτήσει λεία υφή.
Στη συνέχεια, προσθέτεις το Μακεδονικό Ταχίνι Κλασσικό και ανακατεύεις καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί με τον πουρέ κόκκινης φακής.
Στήνεις τον πουρέ σε πιάτο και τοποθετείς πάνω τα κοκκάρια, περιχύνεις με σάλτσα από το στιφάδο και προσθέτεις τα πλοκάμια.