Φάβα με Μακεδονικό Ταχίνι και καραμελωμένα κρεμμύδια
Η φάβα είναι ένα πιάτο που μπορείς να απολαύσεις είτε ως ορεκτικό ή ως κυρίως. Πολύ απλή στην παρασκευή της, βελούδινη, απαλή και γεμάτη γεύση, αυτή η φάβα με Μακεδονικό Ταχίνι θα γίνει μια από τις αγαπημένες σου επιλογές!
Θα χρειαστείς:
- 200 γρ. φάβα
- 1 καρότο τριμμένο
- 1 κολοκύθι τριμμένο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. σκορδόλαδο
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 λεμόνι στυμμένο
- 50ml ελαιόλαδο
- 50ml ηλιέλαιο
- 3 κ.σ. Μακεδονικό Ταχίνι Κλασσικό
- 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
- 100 γρ. ζάχαρη
- 50ml λευκό βαλσάμικο
- αλάτι
- πιπέρι
Βάζεις μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνεις το ηλιέλαιο και – μόλις ζεσταθεί καλά – προσθέτεις το τριμμένο καρότο, το κολοκύθι, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Σοτάρεις τα λαχανικά και μόλις μαλακώσουν, προσθέτεις τη φάβα. Προσθέτεις νερό μέχρι να καλύψει τη φάβα, χαμηλώνεις τη φωτιά και αφήνεις να βράσει ανακατεύοντας τακτικά για να μην κολλήσει. Εάν χρειαστεί, συμπληρώνεις νερό.
Η φάβα είναι έτοιμη όταν χυλώσει και δημιουργούνται “κρατήρες”. Σε αυτό το σημείο, προσθέτεις το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο, ανακατεύεις καλά και αποσύρεις από τη φωτιά.
Προσθέτεις το λεμόνι και με το μπίμερ πολτοποιείς τη φάβα καλά, μέχρι να γίνει λεία (αν δεν έχεις μπίμερ, περνάς σιγά-σιγά τη φάβα στο multi).
Όταν πολτοποιήσεις τη φάβα, προσθέτεις το Μακεδονικό Ταχίνι Κλασσικό και με μια σπάτουλα, ανακατεύεις καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα δύο υλικά.
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
Σε ένα τηγάνι βάζεις λίγο ηλιέλαιο και το αφήνεις να κάψει καλά, προσθέτεις τα κρεμμύδια και ανακατεύεις καλά για να μην καούν. Μπορεί να χρειαστεί να συμπληρώσεις λίγο λάδι ακόμα με προσοχή, καθώς δεν θέλεις να τηγανιστούν αλλά να μαραθούν (να πάρουν, δηλαδή, ένα ωραίο καφέ χρώμα).
Μόλις μαλακώσουν, πασπαλίζεις τη ζάχαρη στα κρεμμύδια και ανακατεύεις καλά μέχρι να αρχίσει να καραμελώνει, σβήνεις με το λευκό βαλσάμικο και προσθέτεις νερό, μέχρι να καλύψει τα κρεμμύδια.
Χαμηλώνεις τη φωτιά και αφήνεις μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά και να καραμελώσουν τα κρεμμύδια. Ανακατεύεις τακτικά για να μην κολλήσουν.