Φαλάφελ στο φούρνο με σος από Μακεδονικό Ταχίνι

Μία πολύ νόστιμη, νηστίσιμη συνταγή από την ανατολή με βάση τα ρεβίθια, που μπορείς να απολαύσεις είτε ως ορεκτικό, ή με σαλάτα αλλά και σε πίτα με φρέσκα λαχανικά.

Για τα φαλάφελ, θα χρειαστείς:

  • 250 γρ. ρεβίθια, αποφλοιωμένα
  • 1 κρεμμύδι, λευκό
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 1/2 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 1/2 κ.γ. κύμινο
  • 1/2 κ.γ. πάπρικα
  • 20 γρ. Μακεδονικό Ταχίνι Κλασσικό
  • αλάτι, πιπέρι
  • 3-4 κ.σ. αλεύρι
  • 50ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

Βάζεις σε κρύο νερό τα αποφλοιωμένα ρεβίθια αποβραδίς (το νερό πρέπει να τα σκεπάζει πλήρως). Το επόμενο πρωί, τα σουρώνεις και τα ξεπλένεις κάτω από τρεχούμενο νερό βρύσης.
Έπειτα, τα βράζεις για 45 λεπτά μέχρι να είναι εντελώς μαλακά και τα σουρώνεις. Τα προσθέτεις στον κάδο του μπλέντερ μαζί με όλα τα υλικά (εκτός από το ελαιόλαδο) και τα χτυπάς μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
Στρώνεις ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί, προθερμαίνεις το φούρνο στις αντιστάσεις στους 200°C και λαδώνεις ελαφρώς τα χέρια σου.
Με ένα κουταλάκι, παίρνεις μια μικρή ποσότητα από το μείγμα (περίπου 30 γρ.) και τα πλάθεις σαν πλακέ κεφτεδάκια.
Ψήνεις σε καλά προθερμασμένο φούρνο στου 200°C για 15 λεπτά, βγάζεις το ταψί από το φούρνο, γυρνάς όλα τα φαλάφελ και τα ξαναβάζεις στο φούρνο και ψήνεις για άλλα 10 λεπτά.

Για τη σος, θα χρειαστείς:

Βάζεις σε ένα μπολ όλα τα υλικά, και ανακατεύεις καλά.

Σερβίρεις σε πιάτο, βάζοντας μια μεγάλη κουταλιά από τη σος, 5-6 φαλάφελ και διακοσμείς με ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό και μπούκοβο.

Καλή απόλαυση!