Vegan σάντουιτς με αβοκάντο, πέστο, ρεβίθια & sauce από Μακεδονικό Ταχίνι

Ένα σάντουιτς διαφορετικό από τα συνηθισμένα, με υπέροχο βουτυρένιο αβοκάντο, σοταρισμένα ρεβίθια και νόστιμη σος από ταχίνι, λεμόνι και πετιμέζι! Μαζί με ένα εύκολο πέστο μαϊντανού, έχουμε ένα γευστικό και πολύ χορταστικό σνακ για όλες τις ώρες!

Υλικά

Για το vegan πέστο μαϊντανού

  • 100 γρ. μαϊντανό, φύλλα και λεπτά κοτσάνια μόνο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. Μακεδονικό Ταχίνι
  • 2 κ.σ. χυμός λεμονιού, φρεσκοστυμμένος
  • 1 κ.σ. διατροφική μαγιά σε νιφάδες (στα καταστήματα με βιολογικά)
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 1/8 κ.γ. λεμονοπίπερο

Για τα ρεβίθια

  • 100 γρ. ρεβίθια βρασμένα (βάρος μετά το βράσιμο)
  • 1/8 κ.γ. αλάτι
  • 1/8 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.γ. ελαιόλαδο

Για τη σος με ταχίνι και πετιμέζι

  • 2 κ.σ. Μακεδονικό Ταχίνι
  • 2 κ.σ. χυμός λεμονιού, φρεσκοστυμμένος
  • 1 κ.γ. πετιμέζι
  • ½ κ.γ. τσάιβς ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
  • 1/8 κ.γ. αλάτι
  • 1/8 κ.γ. λεμονοπίπερο

Για τα σάντουιτς

  • ½ – 1 αβοκάντο ώριμο, κομμένο σε φετούλες
  • 4 φέτες ψωμί του τοστ, πολύσπορο
  • πράσινη σαλάτα, προαιρετικά

Οδηγίες Εκτέλεσης

    • Για να φτιάξουμε το πέστο μαϊντανού: Χτυπάμε στο μούλτι τον μαϊντανό με το ελαιόλαδο και το Μακεδονικό Ταχίνι (λογικά θα χρειαστεί να το κάνουμε σε δόσεις ανάλογα με το μέγεθος του δοχείου σας). Προσθέτουμε το λεμόνι, τη μαγιά, το αλάτι και το λεμονοπίπερο και χτυπάμε για να ομογενοποιηθούν. Μεταφέρουμε το πέστο σε βαζάκι και το φυλάμε στο ψυγείο. Θα χρειαστούμε 4 κουταλιές της σούπας για τα σάντουιτς μας.
    • Για τα ρεβίθια με σος από ταχίνι: Πασπαλίζουμε τα ρεβίθια με το αλάτι και την πάπρικα και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 3-5 λεπτά, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Τα αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μπολάκι, χτυπάμε με πιρούνι το Μακεδονικό Ταχίνι, τον χυμό λεμονιού, το πετιμέζι, τα τσάιβς και το αλατοπίπερο. Προσθέτουμε περίπου τα 2/3 από τα ρεβίθια, κρατώντας μερικά στην άκρη για γαρνιτούρα. Ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθούν καλά με τη σος. Αν θέλουμε, μπορούμε να τα σπάσουμε λίγο με το πιρούνι.
    • Για να φτιάξουμε τα σάντουιτς: Απλώνουμε δυο κουταλιές της σούπας πέστο μαϊντανού σε μια φέτα ψωμί. Πάνω στο πέστο, τοποθετούμε φετούλες αβοκάντο (περίπου 1/4 του αβοκάντο). Στην άλλη φέτα απλώνουμε λίγη σαλάτα -αν τη χρησιμοποιούμε- και το μισό μείγμα με τα ρεβίθια. Ενώνουμε τις φέτες και επαναλαμβάνουμε με το δεύτερο σάντουιτς.

    Tips

    • Αν θέλουμε να απαλύνουμε τη γεύση των δυο σάντουιτς, μπορούμε να βάλουμε ένα ολόκληρο αβοκάντο αντί για μισό. Θα κόψουμε το μισό σε φετούλες και το άλλο μισό θα το προσθέσουμε στο μείγμα με τα ρεβίθια, λιώνοντάς το με ένα πιρούνι.

    Καλή απόλαυση!

    Τη συνταγή επιμελήθηκε η food blogger Ελένη Βονισάκου (The Foodie Corner).