Vegan σάντουιτς με Αβοκάντο, Πέστο, Ρεβίθια και Σος από Μακεδονικό Ταχίνι

Ένα σάντουιτς διαφορετικό από τα συνηθισμένα, με υπέροχο βουτυρένιο αβοκάντο, σοταρισμένα ρεβίθια και νόστιμη σος από ταχίνι, λεμόνι και πετιμέζι! Μαζί με ένα εύκολο πέστο μαϊντανού, έχουμε ένα γευστικό και πολύ χορταστικό σνακ για όλες τις ώρες!

Υλικά

Για το vegan πέστο μαϊντανού

  • 100 γρ μαϊντανός, φύλλα και λεπτά κοτσάνια μόνο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. Μακεδονικό Ταχίνι
  • 2 κ.σ. χυμός λεμονιού, φρεσκοστιμμένος
  • 1 κ.σ. διατροφική μαγιά σε νιφάδες (στα καταστήματα με βιολογικά)
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 1/8 κ.γ. λεμονοπίπερο

Για τα ρεβίθια

  • 100 γρ ρεβίθια βρασμένα (βάρος μετά το βράσιμο)
  • 1/8 κ.γ. αλάτι
  • 1/8 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.γ. ελαιόλαδο

Για τη σος με ταχίνι και πετιμέζι

  • 2 κ.σ. Μακεδονικό Ταχίνι
  • 2 κ.σ. χυμός λεμονιού, φρεσκοστυμμένος
  • 1 κ.γ. πετιμέζι
  • 1/2 κ.γ. τσάιβς ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
  • 1/8 κ.γ. αλάτι
  • 1/8 κ.γ. λεμονοπίπερο

Για τα σάντουιτς

  • 1/2 – 1 αβοκάντο ώριμο, κομμένο σε φετούλες
  • 4 φέτες ψωμί του τοστ, πολύσπορο
  • πράσινη σαλάτα, προαιρετικά

Οδηγίες Εκτέλεσης

    • Για να φτιάξουμε το πέστο μαϊντανού: Χτυπάτε στο μούλτι τον μαϊντανό με το ελαιόλαδο και το Μακεδονικό Ταχίνι (λογικά θα χρειαστεί να το κάνετε σε δόσεις ανάλογα το μέγεθος του δοχείου σας). Προσθέτετε το λεμόνι, τη μαγιά, το αλάτι και το λεμονοπίπερο. Χτυπάτε για να ομογενοποιηθούν. Μεταφέρετε το πέστο σε βαζάκι και το φυλάτε στο ψυγείο. Θα χρειαστούμε 4 κουταλιές της σούπας για τα σάντουιτς μας.
    • Για τα ρεβίθια με σος από ταχίνι: Πασπαλίζετε τα ρεβίθια με το αλάτι και την πάπρικα και τα σοτάρετε σε δυνατή φωτιά για 3-5 λεπτά, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.  Τα αφήνετε στην άκρη. Σε ένα μπολάκι, χτυπάτε με πιρούνι το Μακεδονικό Ταχίνι, τον χυμό λεμονιού, το πετιμέζι, τα τσάιβς και το αλατοπίπερο. Προσθέτετε περίπου τα 2/3 από τα ρεβίθια, κρατώντας μερικά στην άκρη για γαρνιτούρα. Ανακατεύετε μέχρι να καλυφθούν καλά με τη σος. Αν θέλετε, μπορείτε να τα σπάσετε λίγο με το πιρούνι.
    • Για να φτιάξετε τα σάντουιτς: Απλώνετε δυο κουταλιές της σούπας πέστο μαϊντανού σε μια φέτα ψωμί. Πάνω στο πέστο, τοποθετείτε φετούλες αβοκάντο (περίπου 1/4 του αβοκάντο). Στην άλλη φέτα απλώνετε λίγη σαλάτα -αν τη χρησιμοποιήσετε- και το μισό μείγμα με τα ρεβίθια. Ενώνετε τις φέτες και επαναλαμβάνετε με το δεύτερο σάντουιτς.

    Tips

    • Αν θέλετε να απαλύνετε τη γεύση των δυο σάντουιτς, μπορείτε να βάλετε ένα ολόκληρο αβοκάντο αντί για μισό. Θα κόψετε το μισό σε φετούλες και το άλλο μισό θα το προσθέσετε στο μείγμα με τα ρεβίθια, λιώνοντάς το με ένα πιρούνι.