Vegan Burger με sauce από Μακεδονικό Ταχίνι

Το απόλυτο vegan burger, με ζουμερά μπιφτέκια λαχανικών και μια γευστική, άκρως υγιεινή sauce από Μακεδονικό Ταχίνι, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την “κλασική” εκδοχή.

Υλικά

Για τα μπιφτέκια:

  • 350 γρ. αρακά, κατεψυγμένο
  • 150 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 80 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
  • 10 γρ. δυόσμο, σε λεπτές κάθετες φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 κ.γ. λευκό ξύδι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα ταχινιού:

Για το σερβίρισμα:

  • Μαρούλι
  • Κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες
  • Ντομάτα, κομμένη σε ροδέλες
  • Πίκλα αγγουριού
  • Πατάτες τηγανητές
  • Ψωμάκια για burger

Οδηγίες Εκτέλεσης

    Για τα μπιφτέκια

    • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για περίπου 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. 
    • Μόλις είναι έτοιμα, τα βάζουμε σε ένα multi μαζί με τον αρακά, το ξύδι και τη φρυγανιά και πολτοποιούμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
    • Στη συνέχεια, μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και το δυόσμο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
    • Ύστερα, πλάθουμε μπαλάκια των 150 γρ., τα πιέζουμε ελαφρώς ώστε να μοιάζουν με μπιφτέκια και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
    • Κατόπιν, τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε λίγο λάδι και ψήνουμε τα μπιφτέκια για 3-4 λεπτά από την κάθε πλευρά. Μόλις είναι έτοιμα, τα αφήνουμε σε ένα πιάτο.

    Για τη σάλτσα ταχινιού

    • Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο multi και τα χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί το σκόρδο.

    Σύνθεση

    • Τοποθετούμε το ίδιο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε τα ψωμάκια και από τις 2 πλευρές.
    • Απλώνουμε τη σάλτσα ταχινιού σε μία φέτα ψωμιού, καλύπτουμε με μπιφτέκι, κρεμμύδι, ντομάτα, μαρούλι και καπακώνουμε με μία άλλη φέτα ψωμιού, την οποία έχουμε επίσης αλείψει με τη σάλτσα ταχινιού.
    • Τέλος, καρφώνουμε μία οδοντογλυφίδα με 2 πίκλες πάνω από το ψωμάκι.
    • Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα υλικά και σερβίρουμε με τηγανητές πατάτες.

    Καλή απόλαυση!

    Τη συνταγή επιμελήθηκε ο chef Γιώργος Τσούλης.