Vegan Burger με sauce από Μακεδονικό Ταχίνι
Το απόλυτο vegan burger!
Υλικά
Για τα μπιφτέκια:
- 350 γρ. αρακά, κατεψυγμένο
- 150 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 80 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
- 10 γρ. δυόσμο, σε λεπτές κάθετες φέτες
- 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 κ.γ. λευκό ξύδι
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα ταχινιού:
- 300 γρ Μακεδονικό Ταχίνι
- 1 σκ. σκόρδο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 240 ml νερό
- Χυμό από 1 λεμόνι
Για το σερβίρισμα:
- Μαρούλι
- Κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες
- Ντομάτα, κομμένη σε ροδέλες
- Πίκλα αγγουριού
- Πατάτες τηγανητές
- Ψωμάκια για burger
Οδηγίες Εκτέλεσης
- Για τα μπιφτέκια: Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα σοτάρουμε για περίπου 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Μόλις είναι έτοιμα, τα αδειάζουμε σε ένα multi μαζί με τον αρακά, το ξύδι, τη φρυγανιά και πολτοποιούμε. για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Στη συνέχεια, μεταφέρουμε το παραπάνω μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το δυόσμο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Ύστερα, πλάθουμε μπαλάκια των 150 γρ. με το παραπάνω μείγμα, τα πιέζουμε ελαφρώς ώστε να μοιάζουν με μπιφτέκια και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
- Κατόπιν, τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε λίγο λάδι και ψήνουμε τα μπιφτέκια για 3-4 λεπτά από την κάθε πλευρά. Μόλις είναι έτοιμα, τα αφήνουμε σε ένα πιάτο.
- Εκτέλεση για τη σάλτσα ταχινιού: Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο multi και τα χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί το σκόρδο.
- Σύνθεση: Τοποθετούμε το ίδιο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε τα ψωμάκια και από τις 2 πλευρές.
- Απλώνουμε τη σάλτσα ταχινιού σε μία φέτα ψωμιού, καλύπτουμε με μπιφτέκι, κρεμμύδι, ντομάτα, μαρούλι και καπακώνουμε με μία άλλη φέτα ψωμιού, την οποία έχουμε επίσης αλείψει με τη σάλτσα ταχινιού.
- Τέλος, καρφώνουμε μία οδοντογλυφίδα με 2 πίκλες πάνω από το ψωμάκι.
- Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα υλικά και σερβίρουμε με τηγανητές πατάτες.
Καλή απόλαυση!