Vegan Burger με sauce από Μακεδονικό Ταχίνι

Το απόλυτο vegan burger!

Υλικά

Για τα μπιφτέκια:

  • 350 γρ. αρακά, κατεψυγμένο
  • 150 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 80 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
  • 10 γρ. δυόσμο, σε λεπτές κάθετες φέτες
  • 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 κ.γ. λευκό ξύδι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα ταχινιού:

Για το σερβίρισμα:

  • Μαρούλι
  • Κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες
  • Ντομάτα, κομμένη σε ροδέλες
  • Πίκλα αγγουριού
  • Πατάτες τηγανητές
  • Ψωμάκια για burger

Οδηγίες Εκτέλεσης

    • Για τα μπιφτέκια: Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα σοτάρουμε για περίπου 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. 
    • Μόλις είναι έτοιμα, τα αδειάζουμε σε ένα multi μαζί με τον αρακά, το ξύδι, τη φρυγανιά και πολτοποιούμε. για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
    • Στη συνέχεια, μεταφέρουμε το παραπάνω μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το δυόσμο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
    • Ύστερα, πλάθουμε μπαλάκια των 150 γρ. με το παραπάνω μείγμα, τα πιέζουμε ελαφρώς ώστε να μοιάζουν με μπιφτέκια και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
    • Κατόπιν, τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε λίγο λάδι και ψήνουμε τα μπιφτέκια για 3-4 λεπτά από την κάθε πλευρά. Μόλις είναι έτοιμα, τα αφήνουμε σε ένα πιάτο.
    • Εκτέλεση για τη σάλτσα ταχινιού: Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο multi και τα χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί το σκόρδο.
    • Σύνθεση: Τοποθετούμε το ίδιο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε τα ψωμάκια και από τις 2 πλευρές.
    • Απλώνουμε τη σάλτσα ταχινιού σε μία φέτα ψωμιού, καλύπτουμε με μπιφτέκι, κρεμμύδι, ντομάτα, μαρούλι και καπακώνουμε με μία άλλη φέτα ψωμιού, την οποία έχουμε επίσης αλείψει με τη σάλτσα ταχινιού.
    • Τέλος, καρφώνουμε μία οδοντογλυφίδα με 2 πίκλες πάνω από το ψωμάκι.
    • Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα υλικά και σερβίρουμε με τηγανητές πατάτες.

    Καλή απόλαυση!

    Τη συνταγή επιμελήθηκε ο chef Γιώργος Τσούλης.