Σουτζουκάκια ρεβιθιού με Μακεδονικό Ταχίνι

Μια νηστίσιμη εκδοχή που θα λατρέψουν ακόμα και όσοι δεν αγαπούν τα όσπρια! Ο συνδυασμός των ρεβιθιών με το Μακεδονικό Ταχίνι έχει υψηλή διατροφική αξία, καθώς αυξάνει το σκορ της πρωτεΐνης. Φτιάξτε τη σάλτσα στο φούρνο για πιο έντονη γεύση ψητού και στο τελευταίο ψήσιμο, “παντρέψτε” την με τα σουτζουκάκια ρεβιθιού.

Υλικά

  • 600 γρ. ρεβίθια βρασμένα
  • 200 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 2 κ.σ. Μακεδονικό Ταχίνι
  • 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο (προαιρετικά)
  • 2 καρότα τριμμένα 
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • μπούκοβο (προαιρετικά)
  • 1 κ.σ. κύμινο
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα

  • 1 κιλό ντοματίνια
  • 1 κ.γ. χοντρό αλάτι
  • 1 λεμόνι (μόνο ξύσμα)
  • 1 σκελίδα σκόρδο (λιωμένη)

Οδηγίες Εκτέλεσης

  • Επιλέγουμε αποφλοιωμένα ρεβίθια και τα βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ σε κρύο νερό.
  • Το επόμενο πρωί, τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό να τα σκεπάζει.
  • Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα σουρώνουμε.
  • Γεμίζουμε την κατσαρόλα με βραστό νερό.
  • Επαναφέρουμε τα ρεβίθια στο ζεστό νερό και σιγοβράζουμε για 50 λεπτά.
  • Δοκιμάζουμε και αν είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε. Διαφορετικά, τα βράζουμε μέχρι να είναι μαλακά.
  • Περνάμε τα καρότα και το κρεμμύδι από τον τρίφτη.
  • Βάζουμε στον κάδο του blender όλα τα υλικά και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Με ένα κουτάλι βγάζουμε κουταλιές από το μείγμα και σχηματίζουμε τα σουτζουκάκια. Τα βάζουμε σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα.
  • Βάζουμε το λάδι να κάψει σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι.
  • Περνάμε όλα τα σουτζουκάκια από το τηγάνι μέχρι να πάρουν χρώμα και στη συνέχεια, τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο καλυμμένο με χαρτί κουζίνας.

Για τη σάλτσα

  • Πλένουμε καλά τα ντοματίνια και τα κόβουμε στη μέση.
  • Βάζουμε το λάδι σε ένα φαρδύ ταψί, προσθέτουμε από πάνω όλα τα υλικά της σάλτσας και ανακατεύουμε.
  • Ψήνουμε στους 220°C για 20 λεπτά, ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα.
  • Στη συνέχεια, βάζουμε και τα σουτζουκάκια μέσα στο ταψί, ανακατεύουμε ελαφρώς με τη σάλτσα και ψήνουμε στους 180°C για άλλα 15 λεπτά.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο και σερβίρουμε, γαρνίροντας με Μακεδονικό Ταχίνι.

Tips

  • Αν το μείγμα δεν στέκεται όταν το πλάθουμε, προσθέτουμε λίγη παραπάνω τριμμένη φρυγανιά.
  • Στο σερβίρισμα γαρνίρουμε πάντα με λίγο Μακεδονικό Ταχίνι, καθώς ταιριάζει τέλεια με τη γεύση της ψητής σάλτσας ντομάτας.

Καλή απόλαυση!

Τη συνταγή επιμελήθηκε ο chef Πέτρος Συρίγος.