Σουτζουκάκια ρεβιθιού με Μακεδονικό Ταχίνι

Μια νηστίσιμη εκδοχή που θα λατρέψουν ακόμα και όσοι δεν αγαπούν τα όσπρια! Ο συνδυασμός των ρεβιθιών με το Μακεδονικό Ταχίνι έχει υψηλή διατροφική αξία, καθώς αυξάνει το σκορ της πρωτεΐνης. Φτιάξτε τη σάλτσα στο φούρνο για πιο έντονη γεύση ψητού και στο τελευταίο ψήσιμο, “παντρέψτε” την με τα σουτζουκάκια ρεβιθιού.

Υλικά

  • 600 γρ ρεβίθια βρασμένα
  • 200 γρ φριγανιά τριμμένη
  • 2 κουταλιές της σούπας Μακεδονικό Ταχίνι
  • 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο (προαιρετικά)
  • 2 καρότα τριμμένα 
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • μπούκοβο (προαιρετικά)
  • 1 κουταλιά της σούπας κύμινο
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα

  • 1 κιλό ντοματίνια
  • 1 κουταλάκι του γλυκού χοντρό αλάτι
  • 1 λεμόνι (μόνο ξύσμα)
  • 1 σκελίδα σκόρδο (λιωμένη)

Οδηγίες Εκτέλεσης

  • Επιλέγετε αποφλοιωμένα ρεβίθια και τα βάζετε από το προηγούμενο βράδυ σε κρύο νερό.
  • Το επόμενο πρωί, τα ξεπλένετε καλά και τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό να τα σκεπάζει.
  • Τα βγάζετε από την κατσαρόλα και τα σουρώνουμε.
  • Γεμίζετε την κατσαρόλα με βραστό νερό.
  • Επαναφέρετε τα ρεβίθια στο ζεστό νερό και σιγοβράζετε για 50 λεπτά.
  • Δοκιμάζετε και αν είναι έτοιμα, τα σουρώνετε. Διαφορετικά, τα βράζετε μέχρι να είναι μαλακά.
  • Περνάτε τα καρότα και το κρεμμύδι από τον τρίφτη.
  • Βάζετε στον κάδο του blender όλα τα υλικά και τα χτυπάτε μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Με ένα κουτάλι βγάζετε κουταλιές από το μείγμα και σχηματίζετε τα σουτζουκάκια. Τα βάζετε σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα.
  • Βάζετε το λάδι να κάψει σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι.
  • Περνάτε όλα τα σουτζουκάκια από το τηγάνι μέχρι να πάρουν χρώμα και στη συνέχεια, τα τοποθετείτε σε ένα πιάτο καλυμμένο με χαρτί κουζίνας.

Για τη σάλτσα

  • Πλένετε καλά τα ντοματίνια και τα κόβετε στη μέση.
  • Βάζετε το λάδι σε ένα φαρδύ ταψί, προσθέτετε από πάνω όλα τα υλικά της σάλτσας και ανακατεύετε.
  • Ψήνετε στους 220°C για 20 λεπτά, ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα.
  • Στη συνέχεια, βάζετε και τα σουτζουκάκια μέσα στο ταψί, ανακατεύετε ελαφρώς με τη σάλτσα και ψήνετε στους 180°C για άλλα 15 λεπτά.
  • Βγάζετε από τον φούρνο και σερβίρετε γαρνίροντας με Μακεδονικό Ταχίνι.

Tips

  • Αν το μείγμα δεν στέκεται όταν το πλάθετε, προσθέστε λίγη παραπάνω τριμμένη φρυγανιά.
  • Στο σερβίρισμα γαρνίρουμε πάντα με λίγο Μακεδονικό Ταχίνι, καθώς ταιριάζει τέλεια με τη γεύση της ψητής σάλτσας ντομάτας.

Καλή απόλαυση!

Τη συνταγή επιμελήθηκε ο chef Πέτρος Συρίγος.