Νηστίσιμο κριθαρότο με Μακεδονικό Ταχίνι

Νηστίσιμο και υγιεινό κριθαρότο με τα λαχανικά που μας αρέσουν (και τα οποία μπορούν να παραλλαχθούν με ό,τι υπάρχει στο ψυγείο μας).

Μία συνταγή που μπορεί να στερείται κάθε ζωικού προϊόντος, αλλά της περισσεύει η νοστιμιά!

Υλικά

  • 400 γρ. κριθαράκι μέτριο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο σπασμένες
  • 2 καρότα πολύ ψιλοκομμένα
  • 3 κολοκύθια ψιλοκομμένα
  • 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 2 πιπεριές ψιλοκομμένες (ό,τι χρώμα θέλετε)
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή νερό
  • 2 κ.σ. φρέσκα μυρωδικά πολύ ψιλοκομμένα
  • 4 κ.σ. Μακεδονικό Ταχίνι
  • 1 1/2 λεμόνι (χυμό και ξύσμα)
  • αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο

Οδηγίες Εκτέλεσης

  • Σε φαρδιά κατσαρόλα με ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο, τις πιπεριές και τις σκελίδες σκόρδου για 3′. Ρίχνουμε το κριθαράκι και σοτάρουμε για άλλα 3′.
  • Προσθέτουμε το (ζεστό) ζωμό σιγά-σιγά και αφήνουμε να βράσει. Μετά από 6′-7′, βάζουμε τα κολοκυθάκια και τα ντοματίνια και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 2′-3′, προσθέτοντας ζωμό σε μικρές δόσεις.
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά, φροντίζοντας να έχει λίγη υγρασία το φαγητό μας, αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε τα μυρωδικά.
  • Τέλος, δένουμε με το Μακεδονικό Ταχίνι και ανακατεύουμε καλά. Διορθώνουμε με το λεμόνι και το ξύσμα, προσθέτουμε λίγο αλάτι ακόμα (αν χρειάζεται) και σερβίρουμε με έξτρα μυρωδικά.

Καλή απόλαυση!

Τη συνταγή επιμελήθηκε η chef Γωγώ Δελογιάννη.