Νηστίσιμο κριθαρότο με Μακεδονικό Ταχίνι

Νηστίσιμο και υγιεινό κριθαρότο με τα λαχανικά που σας αρέσουν (και τα οποία μπορούν να παραλλαχθούν με ό,τι υπάρχει στο ψυγείο σας).

Μία συνταγή που μπορεί να στερείται κάθε ζωικού προϊόντος, αλλά της περισσεύει η νοστιμιά!

Υλικά

  • 400 γρ κριθαράκι μέτριο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο σπασμένες
  • 2 καρότα πολύ ψιλοκομμένα
  • 3 κολοκύθια ψιλοκομμένα
  • 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 2 πιπεριές ψιλοκομμένες (ό,τι χρώμα θέλετε)
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή νερό
  • 2 κ.σ. φρέσκα μυρωδικά πολύ ψιλοκομμένα
  • 4 κ.σ. Μακεδονικό Ταχίνι
  • 1 1/2 λεμόνι (χυμό και ξύσμα)
  • αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο

Οδηγίες Εκτέλεσης

  • Σε φαρδιά κατσαρόλα με ελαιόλαδο σοτάρετε το κρεμμύδι, το καρότο, τις πιπεριές και τις σκελίδες σκόρδου για 3′. Ρίχνετε το κριθαράκι και σοτάρετε για άλλα 3′.
  • Προσθέτετε το (ζεστό) ζωμό σιγά-σιγά και αφήνετε να βράσει. Μετά από 6′-7′, βάζετε τα κολοκυθάκια και τα ντοματίνια και συνεχίζετε το βράσιμο για άλλα 2′-3′, προσθέτοντας ζωμό σε μικρές δόσεις.
  • Κατεβάζετε από τη φωτιά, φροντίζοντας να έχει λίγη υγρασία το φαγητό σας, αλατοπιπερώνετε και βάζετε τα μυρωδικά.
  • Τέλος, δένετε με το Μακεδονικό Ταχίνι και ανακατεύετε καλά. Διορθώνετε με το λεμόνι και το ξύσμα, προσθέτετε λίγο αλάτι ακόμα (αν χρειάζεται) και σερβίρετε με έξτρα μυρωδικά.

Καλή απόλαυση!

Τη συνταγή επιμελήθηκε η chef Γωγώ Δελογιάννη.