Νηστίσιμη μηλόπιτα με Μακεδονικό Ταχίνι και Μακεδονικό Χαλβά με Κακάο

Μία γλυκιά πίτα παντός καιρού, που αγαπούν μικροί και μεγάλοι, ιδανική και για την περίοδο της νηστείας!

Υλικά

Για τη γέμιση

  • 4 -5 μήλα μέτριου μεγέθους κομμένα σε κυβάκια
  • 100 γρ ζάχαρη καστανή
  • λίγο Παρθένο Σησαμέλαιο
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα
  • ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι
  • 50 γρ σουλτανίνα
  • 150 γρ Μακεδονικός Χαλβάς με Κακάο

Για τη ζύμη

  • 300 γρ Μακεδονικό Ταχίνι
  • 450 γρ αλεύρι μαλακό
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 100 γρ φουντούκια ασπρισμένα και τριμμένα σε πούδρα
  • 200 γρ ζάχαρη καστανή + λίγο επιπλέον για το τελείωμα
  • 1 φλιτζάνι (περίπου) παγωμένο νερό
  • ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι
  • άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα

Οδηγίες Εκτέλεσης

  • Βάζετε στη φωτιά ένα τηγάνι να ζεσταθεί καλά και ρίχνετε το Παρθένο Σησαμέλαιο και τα μήλα. Σοτάρετε να μαλακώσουν λίγο, προσθέτετε τη ζάχαρη, το ξύσμα, το χυμό λεμονιού και την κανέλα. Ανακατεύετε για ένα λεπτό, σκεπάζετε το τηγάνι με καπάκι και μαγειρεύετε τα μήλα μέχρι να μαλακώσουν. Ξεσκεπάζετε και περιμένετε να δέσει η σάλτσα.
  • Τραβάτε το τηγάνι με τα μήλα από τη φωτιά κι ανακατεύετε μέσα τις σταφίδες. Όταν κρυώσουν, προσθέτετε τα κομμάτια του Μακεδονικού Χαλβά και ανακατεύετε.
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Ανακατεύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με τα τριμμένα φουντούκια και το μπέικιν πάουντερ και προσθέτετε το Μακεδονικό Ταχίνι, την καστανή ζάχαρη, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύετε με το χέρι μέχρι να προκύψει μια ζύμη σαν ψίχουλα και προσθέτετε σταδιακά όσο νερό χρειαστεί μέχρι να πάρετε μια εύπλαστη ομοιογενή ζύμη.
  • Κόβετε τη ζύμη στη μέση και ανοίγετε το πρώτο μισό σε φύλλο. Για μεγαλύτερη ευκολία, την τοποθετείτε ανάμεσα σε δυο κομμάτια λαδόκολλας και την ανοίγετε με τον πλάστη. Ξεκολλάτε το πάνω φύλλο και την αναποδογυρίζετε σε ταψάκι με αποσπώμενο πάτο στο οποίο έχετε στερεώσει από κάτω ένα κομμάτι λαδόκολλας.
  • Απλώνετε από πάνω τη γέμιση με τα μήλα και τον Μακεδονικό Χαλβά, σκεπάζετε φέρνοντας από πάνω τη ζύμη που εξέχει από τα πλάγια της φόρμας και τρίβετε την υπόλοιπη ζύμη από πάνω, σαν ψίχουλα,μέχρι να σκεπάσετε εντελώς τα μήλα.
  • Πασπαλίζετε την επιφάνεια της πίτας με λίγη καστανή ζάχαρη και την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
  • Αφήνετε τη μηλόπιτα να κρυώσει και ξεφορμάρετε σε πιατέλα. Πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και σερβίρετε κόβοντας κομμάτια.

Καλή απόλαυση!

Τη συνταγή επιμελήθηκε η food blogger Ιωάννα Σταμούλου (Sweetly).