Νηστίσιμη μηλόπιτα με Μακεδονικό Ταχίνι και Μακεδονικό Χαλβά με Κακάο

Μια αγαπημένη συνταγή “παντός καιρού”, που αγαπούν μικροί και μεγάλοι, ιδανική και για την περίοδο της νηστείας!

Η μοναδική γεύση του Μακεδονικού Ταχινιού και του Μακεδονικού Χαλβά με Κακάο συναντά την τραγανή υφή του φουντουκιού και το αποτέλεσμα, είναι απλά απολαυστικό!

Υλικά

Για τη γέμιση

  • 4 -5 μήλα μέτριου μεγέθους, κομμένα σε κυβάκια
  • 100 γρ. ζάχαρη καστανή
  • λίγο Παρθένο Σησαμέλαιο
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
  • 50 γρ. σουλτανίνα
  • 150 γρ. Μακεδονικό Χαλβά με Κακάο

Για τη ζύμη

  • 300 γρ. Μακεδονικό Ταχίνι
  • 450 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 100 γρ. φουντούκια ασπρισμένα και τριμμένα σε πούδρα
  • 200 γρ. ζάχαρη καστανή + λίγο επιπλέον για το τελείωμα
  • 1 φλιτζάνι (περίπου) παγωμένο νερό
  • ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
  • άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα

Οδηγίες Εκτέλεσης

  • Βάζουμε στη φωτιά ένα τηγάνι να ζεσταθεί καλά και ρίχνουμε το Παρθένο Σησαμέλαιο και τα μήλα. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν λίγο, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα, το χυμό λεμονιού και την κανέλα. Ανακατεύουμε για ένα λεπτό, σκεπάζουμε το τηγάνι με καπάκι και μαγειρεύουμε τα μήλα μέχρι να μαλακώσουν. Ξεσκεπάζουμε και περιμένουμε να δέσει η σάλτσα.
  • Απομακρύνουμε το τηγάνι με τα μήλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τις σταφίδες. Όταν κρυώσουν, προσθέτουμε τα κομμάτια του Μακεδονικού Χαλβά και ανακατεύουμε.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με τα τριμμένα φουντούκια και το μπέικιν πάουντερ και προσθέτουμε το Μακεδονικό Ταχίνι, την καστανή ζάχαρη, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να προκύψει μια ζύμη σαν ψίχουλα και προσθέτουμε σταδιακά όσο νερό χρειαστεί μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ομοιογενή ζύμη.
  • Κόβουμε τη ζύμη στη μέση και ανοίγουμε το πρώτο μισό σε φύλλο. Για μεγαλύτερη ευκολία, την τοποθετούμε ανάμεσα σε δυο κομμάτια λαδόκολλας και την ανοίγουμε με τον πλάστη. Ξεκολλάμε το πάνω φύλλο και το αναποδογυρίζουμε σε ταψάκι με αποσπώμενο πάτο, στο οποίο έχουμε στερεώσει από κάτω ένα κομμάτι λαδόκολλας.
  • Απλώνουμε από πάνω τη γέμιση με τα μήλα και τον Μακεδονικό Χαλβά, σκεπάζουμε φέρνοντας από πάνω τη ζύμη που εξέχει από τα πλάγια της φόρμας και τρίβουμε την υπόλοιπη ζύμη από πάνω, σαν ψίχουλα, μέχρι να σκεπάσουμε εντελώς τα μήλα.
  • Πασπαλίζουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγη καστανή ζάχαρη και την ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
  • Αφήνουμε τη μηλόπιτα να κρυώσει και ξεφορμάρουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.

Καλή απόλαυση!

Τη συνταγή επιμελήθηκε η food blogger Ιωάννα Σταμούλου (Sweetly).