Νηστίσιμες γεμιστές μελιτζάνες με κουσκούς και Μακεδονικό Ταχίνι

Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε αυτή τη νοστιμότατη συνταγή με ανατολίτικο «άρωμα»! Αν και νηστίσιμη, είναι πλούσια σε γεύσεις χάρη στο πλήθος των λαχανικών, αλλά και στο Μακεδονικό Ταχίνι που της δίνει επιπλέον γευστική ένταση και θρεπτική αξία.

Υλικά

  • 100 γρ κουσκούς
  • 200 γρ νερό
  • 2 μελιτζάνες φλάσκες
  • 2 μικρά κολοκύθια
  • 1 μικρό καρότο
  • 2 κ.τ.σ. καλαμπόκι
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 10 ντοματίνια
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 1/2 κ.τ.σ. Μακεδονικό Ταχίνι
  • 1/4 κ.τ.γ. κύμινο
  • 1/2 κ.τ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • μαϊντανός, θυμάρι
  • αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα

Οδηγίες εκτέλεσης

  • Κόβετε κάθετα στη μέση τις μελιτζάνες, χαράσσετε εσωτερικά και αφαιρείτε τη σάρκα, αφήνοντας μόνο λίγη ώστε να κρατήσουν τη φόρμα τους.
  • Ψιλοκόβετε το εσωτερικό της μελιτζάνας και το κρατάτε σε ένα μπολ.
  • Αλατοπιπερώνετε τις “βαρκούλες” μελιτζάνας και λαδώνετε εσωτερικά και εξωτερικά.
  • Ψήνετε στους 180°C για 30 λεπτά.

Για το κουσκούς

  • Βάζετε σε ένα κατσαρολάκι 150 γρ νερό και μόλις ζεσταθεί, ρίχνετε μέσα το κουσκούς, το αφαιρείτε από τη φωτιά και σκεπάζετε με καπάκι.
  • Μόλις το κουσκούς απορροφήσει το νερό, είναι έτοιμο. Όταν κρυώσει, το διαχωρίζετε με ένα πιρούνι για να μην κάνει σβώλους.

Για τη γέμιση

  • Κόβετε σε καρεδάκι (τετραγωνάκια) τα κολοκύθια, το κρεμμύδι και την πιπεριά. Τρίβετε το καρότο στον τρίφτη.
  • Σε ένα τηγάνι βάζετε λίγο ελαιόλαδο και ξεκινάτε σοτάροντας το κρεμμύδι για 2 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Στη συνέχεια, προσθέτετε την ψιλοκομμένη μελιτζάνα και σοτάρετε (θα χρειαστεί λίγο έξτρα ελαιόλαδο) για 2 λεπτά.
  • Προσθέτετε τα κολοκυθάκια, ψιλοκομμένο σκόρδο, το καρότο, τις πιπεριές, το καλαμπόκι και συνεχίζετε να σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 5 λεπτά.
  • Προσθέτετε τα ντοματίνια που έχετε κόψει στη μέση, τα μπαχαρικά, το θυμάρι και το Μακεδονικό Ταχίνι, ανακατεύετε, προσθέτετε το κουσκούς και μαγειρεύετε για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας ώστε να ενσωματωθούν τα υλικά.
  • Τέλος, προσθέτετε μαϊντανό.

Για τη σάλτσα με Μακεδονικό Ταχίνι

  • Βάζετε το ταχίνι σε ένα μπολ, προσθέτετε το τριμμένο σκόρδο, 3 κ.τ.σ. νερό και ανακατεύετε.
  • Προσθέτετε το λεμόνι, την πάπρικα, το αλάτι και ρίχνετε και άλλο νερό, αναλόγως πόσο πηχτή ή αραιή θέλετε τη σάλτσα σας. Προσοχή: μην παραλείψετε το νερό, γιατί θα «σφίξει» πολύ.

Καλή απόλαυση!

Τη συνταγή επιμελήθηκε ο chef Πέτρος Συρίγος.