Νηστίσιμα Σκαλτσούνια με Μακεδονικό Ταχίνι και Πορτοκάλι

Ένα γρήγορο παραδοσιακό, νηστίσιμο γλυκό πλούσιο σε γεύση και θρέψη!

Γιατί…. η νηστεία θέλει ταχίνι και καλοπέραση!

Υλικά για 55 τεμάχια

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Οδηγίες Εκτέλεσης

  • Κοσκινίζετε το αλεύρι σε λεκανίτσα μαζί με το αλάτι και το baking powder, ρίχνετε μέσα τη ζάχαρη και προσθέτετε τα δυο ταχίνια.
  • Ανακατεύετε με κουτάλι στην αρχή και τρίβετε με το χέρι στη συνέχεια. Προσθέτετε σταδιακά πρώτα τον πορτοκαλοχυμό και στη συνέχεια όσο νερό χρειαστεί μέχρι να φτιάξετε μια εύπλαστη ομοιογενή ζύμη.
  • Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά και μετά τη χωρίζετε σε κομμάτια των 25-27 γρ. που πλάθετε σε μπαλάκια.
  • Ετοιμάζετε τη γέμιση ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να γίνουν ομοιογενές μίγμα.
  • Με τη βοήθεια πλάστη, ανοίγετε ένα ένα τα μπαλάκια της ζύμης σε δίσκους πάχους 3χιλ. και κόβετε σε σχήμα δίσκων, με κουπ πατ διαμ. 7εκ. ή με ένα ποτήρι με φαρδύ στόμιο. Τοποθετείτε από μισό κουταλάκι του γλυκού γέμιση στο κέντρο τους και κλείνετε τους δίσκους σε πιτάκια, ενσωματώνοντας τη γέμιση και πιέζοντάς τους τριγύρω με τα δάχτυλα.
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C και αραδιάζετε τα σκαλτσουνάκια σε λαμαρίνα. Τα ψεκάζετε με λίγο ανθόνερο και τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά περίπου.
  • Τα ξεφουρνίζετε κι αφού κρυώσουν, τα ραντίζετε με ανθόνερο και τα τυλίγετε σε ζάχαρη άχνη που έχετε προηγουμένως κοσκινίσει μέσα σε μπολ.
  • Φυλάτε τα σκαλτσούνια σε μεταλλικό ή πλαστικό μπολ με καπάκι και τα σερβίρετε λίγα λίγα πασπαλίζοντας με επιπλέον ζάχαρη άχνη.