Νηστίσιμα σκαλτσούνια με Μακεδονικό Ταχίνι & Μακεδονικό Ταχίνι με Πορτοκάλι
Ένα γρήγορο παραδοσιακό, νηστίσιμο γλυκό, πλούσιο σε γεύση και θρέψη!
Γιατί…. η νηστεία θέλει ταχίνι και καλοπέραση!
Υλικά για 55 τεμάχια
Για τη ζύμη
- 450 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι baking powder
- 200 γρ Μακεδονικό Ταχίνι
- 50 γρ Μακεδονικό Ταχίνι με Πορτοκάλι
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
- 1 πορτοκάλι (ξύσμα και χυμός)
- λίγο ανθόνερο
- ζάχαρη άχνη
- λίγη κανέλα
- λίγο αλάτι
Για τη γέμιση
- 200 γρ αμύγδαλα κοπανισμένα
- 50 γρ παξιμάδι τριμμένο
- 100 γρ μαρμελάδα πορτοκάλι
- 50 γρ Μακεδονικό Ταχίνι με Πορτοκάλι
- 1-2 κουτ. σούπας ανθόνερο
Οδηγίες Εκτέλεσης
- Κοσκινίζετε το αλεύρι σε λεκανίτσα μαζί με το αλάτι και το baking powder, ρίχνετε μέσα τη ζάχαρη και προσθέτετε τα δυο ταχίνια.
- Ανακατεύετε με κουτάλι στην αρχή και τρίβετε με το χέρι στη συνέχεια. Προσθέτετε σταδιακά πρώτα τον πορτοκαλοχυμό και στη συνέχεια όσο νερό χρειαστεί μέχρι να φτιάξετε μια εύπλαστη ομοιογενή ζύμη.
- Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά και μετά τη χωρίζετε σε κομμάτια των 25-27 γρ. που πλάθετε σε μπαλάκια.
- Ετοιμάζετε τη γέμιση ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να γίνουν ομοιογενές μίγμα.
- Με τη βοήθεια πλάστη, ανοίγετε ένα ένα τα μπαλάκια της ζύμης σε δίσκους πάχους 3χιλ. και κόβετε σε σχήμα δίσκων, με κουπ πατ διαμ. 7εκ. ή με ένα ποτήρι με φαρδύ στόμιο. Τοποθετείτε από μισό κουταλάκι του γλυκού γέμιση στο κέντρο τους και κλείνετε τους δίσκους σε πιτάκια, ενσωματώνοντας τη γέμιση και πιέζοντάς τους τριγύρω με τα δάχτυλα.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C και τοποθετείτε τα σκαλτσουνάκια σε λαμαρίνα. Τα ψεκάζετε με λίγο ανθόνερο και τα ψήνετε για 20 λεπτά περίπου.
- Τα ξεφουρνίζετε κι αφού κρυώσουν, τα ραντίζετε με ανθόνερο και τα πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη που έχετε προηγουμένως κοσκινίσει μέσα σε μπολ.
- Φυλάτε τα σκαλτσούνια σε μεταλλικό ή πλαστικό μπολ με καπάκι.
Καλή απόλαυση!