Νηστίσιμα σκαλτσούνια με Μακεδονικό Ταχίνι & Μακεδονικό Ταχίνι με Πορτοκάλι

Ένα γρήγορο παραδοσιακό, νηστίσιμο γλυκό, πλούσιο σε γεύση και θρέψη!

Γιατί…. η νηστεία θέλει ταχίνι και καλοπέραση!

Υλικά για 55 τεμάχια

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Οδηγίες Εκτέλεσης

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκανίτσα μαζί με το αλάτι και το baking powder, ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη και προσθέτουμε τα δυο ταχίνια.
  • Ανακατεύουμε με κουτάλι στην αρχή και τρίβουμε με το χέρι στη συνέχεια. Προσθέτουμε σταδιακά πρώτα τον πορτοκαλοχυμό και στη συνέχεια όσο νερό χρειαστεί μέχρι να φτιάξουμε μια εύπλαστη ομοιογενή ζύμη.
  • Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά και μετά τη χωρίζουμε σε κομμάτια των 25-27 γρ. που πλάθουμε σε μπαλάκια.
  • Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να γίνουν ομοιογενές μίγμα.
  • Με τη βοήθεια πλάστη, ανοίγουμε ένα ένα τα μπαλάκια της ζύμης σε δίσκους πάχους 3χιλ. και κόβουμε σε σχήμα δίσκων, με κουπ πατ διαμ. 7εκ. ή με ένα ποτήρι με φαρδύ στόμιο. Τοποθετούμε από μισό κουταλάκι του γλυκού γέμιση στο κέντρο τους και κλείνουμε τους δίσκους σε πιτάκια, ενσωματώνοντας τη γέμιση και πιέζοντάς τους τριγύρω με τα δάχτυλα.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και τοποθετούμε τα σκαλτσουνάκια σε λαμαρίνα. Τα ψεκάζουμε με λίγο ανθόνερο και τα ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου.
  • Τα ξεφουρνίζουμε κι αφού κρυώσουν, τα ραντίζουμε με ανθόνερο και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη που έχουμε προηγουμένως κοσκινίσει μέσα σε μπολ.
  • Φυλάμε τα σκαλτσούνια σε μεταλλικό ή πλαστικό μπολ με καπάκι.

Καλή απόλαυση!

Τη συνταγή επιμελήθηκε η food blogger Ιωάννα Σταμούλου (Sweetly).