Νηστίσιμα Cinnamon Rolls με Μακεδονικό Ταχίνι

Τα αφράτα, απολαυστικά cinnamon rolls γίνονται νηστίσιμα κι “ενισχύονται” με το αγαπημένο super food, το ταχίνι. Κανέλα και Μακεδονικό Tαχίνι είναι ένας από τους πιο ταιριαστούς συνδυασμούς, που γίνεται ακόμα πιο απολαυστικός καθώς μπαίνει σε στρώσεις αφράτης, τσουρεκένιας ζύμης! Γιατί και το γλυκό το θέλει το Ταχίνι του… το Μακεδονικό!

Θα χρειαστείς:

Για τη ζύμη

  • 480ml φυτικό ρόφημα αμυγδάλου, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 115 γρ. βίγκαν βούτυρο ή μαργαρίνη, λιωμένη σε θερμοκρασία δωματίου
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 1 πακέτο (8 γρ.) ξηρή μαγιά
  • 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 30 γρ. Μακεδονικό Tαχίνι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση

Για το γλάσο

  • 160 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 κουταλιές της σούπας φυτικό ρόφημα αμυγδάλου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Οδηγίες Εκτέλεσης

  • Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε μαζί το φυτικό ρόφημα αμυγδάλου, το λιωμένο βίγκαν βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) και τη ζάχαρη.
  • Το μείγμα πρέπει να είναι μέτρια ζεστό. Αν είναι πιο καυτό, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
  • Προσθέτουμε τη μαγιά στο μείγμα, ανακατεύουμε ελαφρώς και την αφήνουμε να ενεργοποιηθεί για 5 λεπτά.
  • Προσθέτουμε 650 γρ. αλεύρι, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και το Μακεδονικό Tαχίνι στο μείγμα κι ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σε αυτό το σημείο δεν χρειάζεται να ζυμώσουμε, απλά να ανακατέψουμε πολύ καλά.
  • Σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα ή πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 2 ώρες.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180˚C.
  • Μετά από 2 ώρες, η ζύμη μας έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος.
  • Προσθέτουμε ακόμα 100 γρ. αλεύρι, μεταφέρουμε σε αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε για 7-8 λεπτά.
  • Σε αυτό το σημείο ενδέχεται να πάρει το ζυμάρι μας κι άλλο αλεύρι. Αυτό το βλέπουμε καθώς το δουλέυουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη που δεν είναι κολλώδης και δεν κολλάει στην επιφάνεια και στα χέρια μας.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο ορθογώνιο, με πάχους περίπου 1 εκ.
  • Απλώνουμε ομοιόμορφα το Μακεδονικό Tαχίνι πάνω στη ζύμη.
  • Πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με μαύρη ζάχαρη και κανέλα.
  • Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό και την κόβουμε σε 8 κομμάτια.
  • Μεταφέρουμε τα ρολάκια σε ένα αντικολλητικό ταψί, τα καλύπτουμε με καθαρή βαμβακερή πετσέτα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν για 30 λεπτά.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180˚C για 20-22 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  • Για την επικάλυψη (frosting): βαζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασια δωματίου και περιχύνουμε με το frosting.

Καλή απόλαυση!