Κρέμα σοκολάτας με Μακεδονικό Ταχίνι με Κακάο

Κρέμα σοκολάτας με ταχίνι και καραμελωμένα φιστίκια σημαίνει πολλά αγαπημένα υλικά μαζί!

Πανεύκολο, νηστίσιμο και vegan γλυκό, υγιεινό και χωρίς πολλή ζάχαρη (ειδικά αν αφήσουμε εκτός και τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς) για όλες τις ώρες της μέρας. Μια κρέμα (γκανάζ) σοκολάτας με τη σταθερή δομή που της προσφέρει το Μακεδονικό Ταχίνι με Κακάο, ιδανική ακόμα και για ένα θρεπτικό άλειμμα πάνω σε ζεστό ψωμί!

Υλικά

Για την κρέμα

  • 120 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη ή σε σταγόνες
  • 1 ¾κούπας φυτική κρέμα ζαχαροπλαστικής
  • ¾ κούπας Μακεδονικό Ταχίνι με Κακάο
  • ½ κούπα μέλι ή σιρόπι αγαύης
  • ½ κούπα καραμελωμένα φιστίκια σπασμένα
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τα καραμελωμένα φιστίκια

  • 100 γρ. ανάλατα φιστίκια
  • 85 γρ. ζάχαρη

Οδηγίες Εκτέλεσης

Για την κρέμα

  • Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα και περιμένουμε μέχρι να φτάσει σε σημείο βρασμού.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και τη ρίχνουμε σε μπασίνα στην οποία έχουμε προσθέσει σοκολάτα, μέλι και Μακεδονικό Ταχίνι με Κακάο.
  • Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Προσθέτουμε το αλάτι και τα σπασμένα φιστίκια. Σερβίρουμε σε ποτήρια ή μπολάκια και γαρνίρουμε με έξτρα φιστίκια.
  • Κρυώνουμε στο ψυγείο ή εκτός, αν θέλουμε μια πιο μαλακή ρευστή υφή.

Για τα καραμελωμένα φιστίκια

  • Απλώνουμε τους ξηρούς καρπούς σε ένα αντικολλητικό ταψί και τους ψήνουμε στον φούρνο, στους 100°C για 10′.
  • Σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τη μισή ζάχαρη, ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη σπάτουλα και μόλις τη δούμε να γίνεται καραμέλα, προσθέτουμε λίγη ακόμα.
  • Επαναλαμβάνουμε, πάντα σε μέτρια φωτιά, μέχρι όλη η ποσότητα ζάχαρης να γίνει καραμέλα. Μόλις πάρει χρυσό χρώμα, ρίχνουμε μέσα τα φιστίκια ζεστά και ανακατεύουμε.
  • Σε περίπου 3’-4’, μόλις η καραμέλα αρχίζει να σκουραίνει, τη βγάζουμε από το τηγάνι και την απλώνουμε σε λαδόκολλα μέσα σε ταψί ή πάνω σε μαρμάρινο πάγκο.
  • Αφήνουμε να κρυώσει καλά και τη θρυμματίζουμε με μαχαίρι ή με τα χέρια μας.

Καλή απόλαυση!

Τη συνταγή επιμελήθηκε η chef Γωγώ Δελογιάννη.