Κοκκινιστό μοσχάρι με πουρέ μελιτζάνας με Μακεδονικό Ταχίνι

Μια παραδοσιακή, “μαμαδίστικη” συνταγή με ένα μοντέρνο twist, που θα σας κάνει να γλείφετε τα δάχτυλα σας! Με πουρέ από μελιτζάνα και Μακεδονικό Ταχίνι, το κλασικό αυτό πιάτο αποκτά άλλο επίπεδο νοστιμιάς.

Υλικά

Για το κοκκινιστό μοσχάρι

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιλότο, κομμένο σε κύβους 3*3εκ.
  • 200ml ζεστό νερό
  • 3 ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 2 κ.σ. πάστα πιπεριάς
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 κ.γ. ρίγανη, ξερή
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Για την πάστα πιπεριάς

  • 500 γρ. πιπεριές Φλωρίνης, σε κονσέρβα
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ. κόκκινο πιπέρι

Για τον πουρέ μελιτζάνας

  • 4 μελιτζάνες φλάσκες
  • 380ml γάλα, πλήρες
  • 80 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 30 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 2-3 κ.σ. Μακεδονικό Ταχίνι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Οδηγίες εκτέλεσης

Για την πάστα πιπεριάς

  • Αδειάζουμε στο multi τις πιπεριές, τον πελτέ ντομάτας, το κόκκινο πιπέρι και τα πολτοποιούμε. Μόλις είναι έτοιμη η πάστα, την αφήνουμε στην άκρη (μπορούμε να την αποθηκεύσετε μέσα σε βαζάκι στο ψυγείο για μια εβδομάδα, με λίγο ελαιόλαδο).

Για το μοσχάρι

  • Σε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Έπειτα, ρίχνουμε το μοσχάρι και το σοτάρουμε, μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
  • Κατόπιν, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα αφήνουμε να καραμελώσουν.
  • Ύστερα, ρίχνουμε την πάστα πιπεριάς και ανακατεύουμε.
  • Αμέσως μετά, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύουμε εκ νέου και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
  • Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, ρίχνουμε τις ντομάτες, τη ρίγανη και το νερό, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα.

Για τον πουρέ μελιτζάνας

  • Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί, τις τρυπάμε με ένα πιρούνι, πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  • Μόλις ετοιμαστούν, τις αφήνουμε να κρυώσουν, τις ξεφλουδίζουμε με ένα μαχαίρι, μεταφέρουμε τη σάρκα τους με ένα κουτάλι σε ένα μπολ, και τις πολτοποιούμε.
  • Έπειτα, ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο, το μεταφέρουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και το λιώνουμε, ανακατεύοντας με ένα σύρμα χειρός.
  • Μόλις λιώσει το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
  • Στη συνέχεια, ρίχνουμε το γάλα σε δόσεις ανακατεύοντας παράλληλα και μόλις πήξει η μπεσαμέλ, αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, προσθέτουμε την παρμεζάνα, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε πολύ καλά και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Τέλος, ρίχνουμε τον πουρέ μελιτζάνας και το Μακεδονικό Ταχίνι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Μόλις ετοιμαστεί, σερβίρουμε το μοσχάρι με τον πουρέ μελιτζάνας.

Καλή απόλαυση!

Τη συνταγή επιμελήθηκε ο chef Γιώργος Τσούλης