Κοκκινιστό μοσχάρι με πουρέ μελιτζάνας με Μακεδονικό Ταχίνι

Παραδοσιακή συνταγή που θα γλείφετε τα δάχτυλα σας!

Υλικά

Για το κοκκινιστό μοσχάρι

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιλότο, κομμένο σε κύβους 3*3εκ.
  • 200 ml ζεστό νερό
  • 3 ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 2 κ.σ. πάστα πιπεριάς
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 κ.γ. ρίγανη, ξερή
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Για την πάστα πιπεριάς

  • 500 γρ πιπεριές Φλωρίνης, σε κονσέρβα
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ. κόκκινο πιπέρι

Για τον πουρέ μελιτζάνας

  • 4 μελιτζάνες φλάσκες
  • 380 ml γάλα, πλήρες
  • 80 γρ παρμεζάνα, τριμμένη
  • 30 γρ βούτυρο
  • 30 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
  • 2-3 κ.σ. Μακεδονικό Ταχίνι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Οδηγίες εκτέλεσης

Για την πάστα πιπεριάς

  • Αδειάζετε στο multi τις πιπεριές, τον πελτέ ντομάτας, το κόκκινο πιπέρι και τα πολτοποιείτε. Μόλις είναι έτοιμη η πάστα, την αφήνετε στην άκρη (μπορείτε να την αποθηκεύσετε μέσα σε βαζάκι στο ψυγείο για μια εβδομάδα, με λίγο ελαιόλαδο).

Για το μοσχάρι

  • Σε μία κατσαρόλα, ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο και ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνετε το μοσχάρι και το σοτάρετε, μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
  • Κατόπιν, προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα αφήνετε να καραμελώσουν.
  • Ύστερα, ρίχνετε την πάστα πιπεριάς και ανακατεύετε.
  • Αμέσως μετά, προσθέτετε τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύετε εκ νέου και σοτάρετε για 2-3 λεπτά.
  • Στη συνέχεια, χαμηλώνετε τη φωτιά στο μέτριο, ρίχνετε τις ντομάτες, τη ρίγανη, το νερό, αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και μαγειρεύετε για περίπου 2 ώρες μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα.

Για τον πουρέ μελιτζάνας

  • Βάζετε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί του φούρνου, τις τρυπάτε με ένα πιρούνι, πασπαλίζετε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  • Μόλις ετοιμαστούν, τις αφήνετε να κρυώσουν, τις ξεφλουδίζετε με ένα μαχαίρι, μεταφέρετε τη σάρκα τους με ένα κουτάλι σε ένα μπολ, τις συνθλίβετε και τις αφήνετε στην άκρη.
  • Έπειτα, ρίχνετε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο, το μεταφέρετε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και το λιώνετε, ανακατεύοντας με ένα σύρμα χειρός.
  • Μόλις λιώσει το βούτυρο, προσθέτετε το αλεύρι και μαγειρεύετε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
  • Στη συνέχεια, ρίχνετε το γάλα σε δόσεις ανακατεύοντας παράλληλα και μόλις πήξει η μπεσαμέλ, αφαιρείτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, προσθέτετε την παρμεζάνα, αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε πολύ καλά και αφήνετε στην άκρη.
  • Τέλος, ρίχνετε τον πουρέ μελιτζάνας, το Μακεδονικό Ταχίνι και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Μόλις ετοιμαστεί, σερβίρετε το μοσχάρι με τον πουρέ μελιτζάνας.

Καλή απόλαυση!

Τη συνταγή επιμελήθηκε ο chef Γιώργος Τσούλης