Ατομικά αφράτα τσουρέκια με Μακεδονικό Ταχίνι με Κακάο

Αφράτα, απολαυστικά, ατομικά τσουρέκια, που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι! Η λαχταριστή τους γέμιση με Μακεδονικό Ταχίνι με Κακάο τα “απογειώνει” και τα κάνει το ιδανικό κολατσιό για το γραφείο, την εκδρομή ή το σχολείο, όλο το χρόνο!

Υλικά

  • 1 βάζο (350 γρ.) Μακεδονικό Ταχίνι με Κακάο
  • 1.200 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 140 γρ. βούτυρο μαλακό
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 450 γρ. γάλα
  • 1 βανίλια
  • 10 γρ. μαχλέπι
  • 1 κ.γ. μαστίχα
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • ½ κ.γ. αλάτι

Για το ψήσιμο

  • 1 αυγό
  • 1 κ.σ. νερό
  • Αμύγδαλο φιλέ

Οδηγίες Εκτέλεσης

    • Ζυγίζουμε όλα τα υλικά και τα βάζουμε σε μπολάκια.
    • Ρίχνουμε 250 γραμμάρια από το γάλα και 50 γραμμάρια από το αλεύρι σε ένα μικρό κατσαρολάκι και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (αυτό το μείγμα θα βοηθήσει το τσουρέκι μας να γίνει ακόμα πιο μαστιχωτό).
    • Στη συνέχεια, βάζουμε το μείγμα σε ένα μπολάκι σκεπασμένο με μεμβράνη και το αφήνουμε να κρυώσει.
    • Σε ένα άλλο κατσαρολάκι βάζουμε το υπόλοιπο γάλα (200 γραμμάρια) και αφού ζεσταθεί λίγο, το αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη μαγιά, 2 κουταλιές της σούπας από τη ζάχαρη και 3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι. Ανακατεύουμε με σύρμα χειρός, σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει.
    • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι (κρατώντας 100 γραμμάρια στην άκρη γιατί θα μας χρειαστούν αργότερα), το ξύσμα, τη βανίλια, το ζυμαράκι που φτιάξαμε στην αρχή, το μείγμα με το ζεστό γάλα και τη μαγιά, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το αλάτι και το βούτυρο. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
    • Όταν η ζύμη γίνει μια μπάλα, τη μεταφέρουμε σε πάγκο που έχουμε αλευρώσει λίγο και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει λεία (αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο από το αλεύρι που έχουμε κρατήσει).
    • Ανοίγουμε με τα χέρια τη ζύμη και μετά με τον πλάστη μας, με προσοχή ώστε να έχει παντού αλεύρι ο πάγκος μας. Υπολογίζουμε να ανοίξουμε τη ζύμη μας τόσο, ώστε σε αυτό το σήμειο, να μπορούμε  να την κόψουμε σε 9 κάθετες λωρίδες.
    • Ανοίγουμε το βάζο με το Μακεδονικό Ταχίνι με Κακάο, μεταφέρουμε το ταχίνι σε μπολ και το ζεσταίνουμε σε φούρνο μικροκυμάτων στα 300-400 watt για 40 δευτερόλεπτα.
    • Στη συνέχεια, το απλώνουμε στο κέντρο της κάθε λωρίδας ζύμης και κλείνουμε καλά, ενώνοντας τις δυο πλευρές της. Τυλίγουμε κάθε «φυτίλι» γεμιστής ζύμης σαν σαλιγκάρι.
    • Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και τοποθετούμε 4 σαλιγκαράκια. Τα αφήνουμε σκεπασμένα με πετσέτα για μισή ώρα, αλείφουμε με αυγό που έχουμε αραιώσει και χτυπήσει με νερό και ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 18 λεπτά.

    Καλή απόλαυση!

    Τη συνταγή επιμελήθηκε ο chef Πέτρος Συρίγος.